Művészetterápia, művészeti workshopok, festmények, grafikák

Tapasztald meg a művészet (gyógyító)erejét

Gyakori kérdések

» Hol vásárolhatók meg ezek a munkák?

Boltunk nincs, így elsősorban a webáruház funkción keresztül vásárolhatók meg a munkáink, de telefonon vagy e-mailben egyeztetett időpontban személyesen is lehet látni és megvásárolni a munkáinkat a Kecskemét, Liliom u. 17. szám alatt. Bizonyos rendezvényeken rendszeresen bemutatjuk és árusítjuk grafikáinkat, festményeinket stb. mint pl.  Csiperó Fesztivál (páros években július), Hírös Hét - Kézműves Vásár (augusztus), ArtPLaccKarácsonyi Kreatív Vásár (december)

Néhány termékünk, pl. hűtőmágnesek, képeslapok, színező partnereink (Kóborló Könyvesbolt, Református Könyvesbolt) üzleteiben folyamatosan megvásárolható. A balatoni témájú festmények pedig a Balaton Galériában érhetők el.

» Milyen technikával készülnek a grafikák? Mi az a rézkarc?

Munkáink zöme rézkarccal, illetve annak egy változatával, az akvatinta (aquatint) technikával készülnek. Ez egy nagyon régi, míves grafikai technika. Dürer, Rembrandt, Goya, Picasso és Dalí is használta. Sokszorosító grafikai eljárás, azon belül a mélynyomáshoz tartozik.

Munkáink sokszor a két technika ötvözésével készülnek, először a rézkarccal (ez vonalas megoldásokra ad lehetőséget), majd akvatintával folytatva (ez foltszerű, tónusos jellegű).

Mind a két technikánál a letisztított, lecsiszolt rézlemezt egy védő réteggel látjuk el és kémiai úton, vas-kloriddal maratjuk a lemezt. A rézkarcnál egy viasz réteget viszünk fel és ebbe egy karctűvel rajzolunk, karcolunk. Ahol a karctű megsértette a viaszréteget, ott fogja a vas-klorid kimarni a rézlemezt, oda fog a festék majd a nyomtatás előtt felfestékezéskor belerakódni. Az akvatintánál gyantaporral vonjuk be a lemezt, és utána ahány tónosértéket szeretnénk eléni, annyiszor fokozatosan a legvilágosabbtól kezdve lefedjük egy lakkréteggel azokat a részeket, amelyet nem akarunk tovább maratni, azaz tovább sötétíteni.

A kézi munka itt nem fejeződött be, ezután következik a nyomtatás, amelyhez szükség van egy grafikai présre. Nedves papírra nyomtatjuk a felfestékezett (a mélyedésekbe beledörzsölt és a felszínéről a festéket letörölt) rézlemezt. A lenyomtatott lapokat felfeszítve szárítjuk meg. Minden egyes nyomatot (lapot), külön kézzel felfestékezve nyomatunk le, a prés az átviteli nyomatékot segíti (így volt ez az előző korokban is), de attől ez egy "kézműves technika", a prést kézzel tekerem. Éppen ezért jóval drágábbak, mint egy digitális nyomat.

» Ha nem szerepel a webáruházban az az alkotás, amit megszeretnék vásárolni, mit tegyek?

A webáruházban elsősorban a szuvenír jellegű és az eladásra szánt munkáinkat tüntettük fel. Ha olyan művet talál a honlapon, amelyik nem szerepel a webáruház kínálatában (pl. festmény), az még nem jelenti azt, hogy Ön nem tudja megvásárolni! Keressen meg e-mailben (mmkecs@gmail.com) vagy telefonon (+36309072386), hogy a további lépéseket megbeszéljük. A honlapon szereplő festmények egy része ugyan már magántulajdonban van, de a jelentős része még nálam, az alkotónál van. Keressen bátran!

» Mit jelentenek a számok a grafikák alatt?

A sokszorosító grafikák értékét a művész kvalitása, hírneve és a grafika méretén túl az adja meg, hogy mennyi készült összesen az adott munkából. A grafika alatt ceruzával szereplő számok közül az első jelzi, hogy hanyadik az adott munka a sorozatból, a második pedig, hogy összesen hány nyomat készült.

Pl. 15/100 - a 15. példány egy száz példányszámban lenyomtatott grafikából.

Pl. EA. IV/X - a 4. példány abból a tízből, amelyet a művész saját kezűleg nyomtatott le.